دکتر عذرا الله ویسی، دکتر محمدجعفر رضایی، مهسا محمودی، دکتر نسرین عبدی،
دوره ۱۳، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
سابقه و هدف: : با پیشرفت های تکنولوژیک و رشد سریع رویکردهای نوین اموزشی رویکردهایی مانند کلاس وارونه و یادگیری مبتنی بر حل مساله جایگزین روشهای مرسوم مانند سخنرانی شده اند. اثربخشی تدریس وارونه در افزایش میزان یادگیری ورضایت دانشجویان در مطالعات مختلف نشان داده شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی تدریس وارونه در درس بافت شناسی در دانشجویان پزشکی است.
مواد و روش ها: این مطالعه پژوهشی مداخله ای است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان رشته پزشکی ترم ۲ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بودند. محتوی آموزشی ابتدا به در نرم افزار پاور پوینت تهیه وصداگذاری شد. با استفاده از نرم افزار snagit ۲۰۱۵ محتوی تولید شده به فیلم آموزشی تبدیل شد. پس از تایید توسط اساتید گروه محتوی با فرمت PPT و MP۴ و PDF تهیه و در اختیار دانشجویان قرار گرفت. در جلسه قبل از شروع تدریس با این شیوه، این روش تدریس برای دانشجویان بصورت مختصر توضیح داده شد. گروه بندی دانشجویان صورت گرفت و دانشجویان در چهار گروه قرار گرفتند و محتوی آموزشی دراختیار انان قرار گرفت. نمرات دانشجویان با نمرات ترم قبل این درس که با روش سخنرانی ارایه شده بود مقایسه گردید.
یافته ها: تفاوت معنی داری بین دیدگاه دانشجویان نسبت به کلاس وارونه در مقایسه با کلاس سنتی (شیوه سخنرانی) درمورد گویه های نقش کلاس وارونه در دسترسی به محتوی تدریس شده توسط استاد، نقش کلاس وارونه در ایجاد ارتباطات علمی دانشجویان و نقش کلاس وارونه در ترغیب دانشجویان جهت حضور فعال در کلاس مشاهده شد (p<۰,۰۵) . درمورد گویه های نقش کلاس وارونه در ایجاد روحیه یادگیری دانشجویان، نقش کلاس وارونه در ایجاد سوال علمی در ذهن دانشجویان و نقش کلاس وارونه در درک مطالب تدریس شده تفاوت معنی داری مشاهده نشد(p>۰,۰۵) . میانگین نمرات دانشجویان با روش سخنرانی ۱۳/۱۲ و میانگین نمرات دانشجویان با روش کلاس وارونه ۱۳/۱۶ بود. تفاوت معنی داری بین نمرات دانشجویان در دوروش تدریس مشاهده نشد .(p>۰,۰۵)
نتیجه گیری: دانشجویان دیدگاه مثبتی به برخی از ویژگی های کلاس وارونه و بکارگیری این روش آموزشی داشتند. با توجه به نوپا بودن این رویکرد آموزشی مطالعات بیشتری برای بررسی تاثیر آن بر برآیندهای مختلف یادگیری لازم است.