مصطفی رضایی، ملیحه میر باقری، فاطمه حبیب آگهی، محمد جواد رحیمی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
سابقه و هدف: امروزه اساتید دانشگاه یکی از اساسی ترین عوامل تعلیم و تربیت دانشجویان هستند. یکی از مهمترین روش های تعیین معیارهای یک استاد برتر و توانمند ، نظرخواهی استاندارد از دانشجویان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های یک استاد توانمند دانشگاهی از دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی ، پزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه تحلیلی-مقطعی در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶، به شکل سرشماری ، با حضور ۳۷۱ نفر از دانشجویان دانشکده های دندانپزشکی ،پزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز طراحی و اجرا گردید. برای دریافت نظر دانشجویان از پرسشنامه ای حاوی ۲۴گویه( در چهار حیطه شامل دانش پژوهی ، روش تدریس ، شخصیت فردی و توانمندی ارتباطی ) استفاده شد. شاخص اعتبار محتوا برای کل پرسشنامه ۷۸/۰ محاسبه گردید به منظور ارزیابی پایایی از روش آزمون و باز آزمون یک هفتهای بر روی یک گروه پایلوت ۳۰ نفره انجام شد و پایایی پرسشنامه تعیین شد.( ضریب همبستگی درون گروهی در آزمون مجدد آزمون ۸۵۷/۰ تعیین شد ؛ سازگاری داخلی بر مبنای ضریب آلفای کرونباخ ۸۱/۰ محاسبه شد) این پرسشنامه به شکل فرم نظر سنجی لیکرت بود. تحلیل آماری مطالعه با آزمونهای Chi-Square ، T مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه با نرم افزار SPPS ver,۱۶ انجام شد. مقادیر P value کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: ۳۴۸ نفر پرسشنامه ها را کامل تکمیل نموده و برگشت دادند. (مشارکت ۸/۹۳ درصدی).میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان شرکت کتتده در مطالعه ۴۲/۳±۳/۲۱ بود. پر اهمیت ترین موضوع برای دانشجویان پسر " تسلط استاد بـر درس مورد تدریس" و " روش تدریس " به ترتیب با ۲۴/۹۶ % و ۴۸/۹۲% بودند و برای دانـشجویان دختـر هم " تسلط استاد بر درس مورد تدریس " و " شیوایی بیان " به ترتیب با ۷۴/۹۶ % و ۸۸/۹۴ % بودند. همچنین در این تحقیق با توجه به بررسی میانگین و انحراف معیار امتیاز اخذ شده در حیطه های چهارگانه پرسشنامه یعنی "روش تدریس" ،" دانش پژوهی" ،" شخصیت فردی" و " توانایی در ارتباط" ، بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنا دار آماری در " روش تدریس " و دانش پژوهی " مشاهده نشد (۰۵/۰ P value ≥) ولی "شخصیت فردی" و " توانایی ارتباطی " تفاوت معنادار آماری داشتند . ( P value به ترتیب ۰۲۳/۰ و ۰۴۱/۰ بدست آمد).
نتیجه گیری: میانگین امتیازات کل پرسشنامه های دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر به شکل معنا داری بیشتر بود. علیرغم همسویی در نتایج برخی از موارد در هر دو جنس ، ولی برای بررسی ویژگی های استاد مطلوب و توانمند از دیدگاه دانشجویان باید توجه داشت که برای مقاطع مختلف تحصیلی و جنسیت دانشجو و شرایط تحصیلی ایشان ، انتخابها لزوماً یکسان و هماهنگ نمیباشد و بنابراین پیشنهاد میگردد که این موضوع در برنامه ریزی های آموزشی دانشکده ها مورد توجه قرار گیرد.